Followers

Tersimpul Janji Antara Kami :

Daisypath Anniversary tickers

Terlafaz Ijab & Kabul Bersama :

Daisypath Anniversary tickers

Bukti Cinta & Anugerah Ilahi :

Lilypie Pregnancy tickers

Friday, March 16, 2012

Nasi Goreng Mentega

Hari ni macam x tau nak masak ape..hehe..duk berdua je kat umah,kan..nak masak banyak2 takot membazir lak... jadi kitepun buatla nasi goreng... kali ni nasi goreng special sket! sebab guna mentega.. Buttercup lagi, you... ^_^ kebetulan udang adelah dlm 20 ekor kat dalam fridge. menggorengla kite petang ni!

Actually, resepi ni sangatla sesuai untuk kite2 yang ade penyakit 'M'..hehehe..sebab sgt simple! Kite lak dah x larat nak berdiri lame2..pewottt da makin besar..cepat jek lenguh..huuu...dapat buat yang simple2 jek..kalau x larat sangat, DRIVE THRU jek kat mcD...kuang3...ok...ok... jom layan resepi kat bawah ni..budak darjah 6 punnnnn boleh buat... (saje sebut darjah 6..kang kalo sebut darjah 2 mcm kejam sgt..kecik2 da main api kat dapur...huuu...)


NASI GORENG MENTEGA
(2-3org makan)

4 cawan nasi
2-3 sudu besar mentega (prefer buttercup..rase lemak sikit)
1 biji telur
1 sudu kecil lada sulah
sedikit garam
50 gm ikan bilis (digoreng garing) - optional
10 ekor udang (optional)

Cara-cara
1. Panaskan mentega/marjerin sampai cair. Masukkan nasi dan kacau rata2 selama 3 minit.

2. Masukkan telur (x payah pukul), ladah sulah dan garam secukupnya. kacau selama 1 minit.

3. Hidangkan dengan ikan bilis goreng. Sedap dimakan ketika panas.

*mode : tunggu hubby balik keje, makan skali! ^_^

1 comment:

  1. assalamuaiakum kak riha. pernah tak rasa nuha bawang goreng? masa saya rasa dia punya tester (1 paket kecil) peh dia punya rasa memang dikenang-kenang, rasa nak baham tester yang selebihnya pulak huhu.. recommended sebagai tambahan dalam setiap hidangan!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...