Followers

Tersimpul Janji Antara Kami :

Daisypath Anniversary tickers

Terlafaz Ijab & Kabul Bersama :

Daisypath Anniversary tickers

Bukti Cinta & Anugerah Ilahi :

Lilypie Pregnancy tickers

Tuesday, November 6, 2012

Durian Crepe

Entri yang korang tunggu2...heee..tunggu ke??? yela..yelaa...
Sekarang ni musim semua demam ngan benda alah ni..sana sini orang duk cari DURIAN CREPE... akupun tak terkecualilaa.. asalnye malas nak buat..aku carila sesapa yang boleh buat kat area Senai ni.. tapi x berhasil...huuu..bukan sebab xde yang buat, tapi diorg semua x available lerrr...

So aku amek keputusan (cewahh..) untuk buat sendiri... lagi satu, sebab semalam  kebetulan husband aku balik keje and bgtau aku, ofismate dia bawak durian crepe bagi satu sorang..huhhh... ini x boleh jadikkk... aku punnnn x merasa lagikkk... Nak kena buat jugak walo apepun terjadikkk...
hohoho... so lepas Isya' aku ajak hubby kua g econsave! nak beli tepung ubi kayu...heheh.. bahan lain semua dah ada dalam icebox.. so jimattt duit smalam..kui3...

Adeh..panjang lak berloteh..lenguh jari duk menaip...huu..
Dipendekkan cerita, lepas balik umah campur tolak tidurkan si Zara, kol 2 pagi baruuuu aku start...sadissss...ngantuk weiii...tapi sebab hubby cakap dia nak makan jgk, sku buat jgk..hehehe.. kan isteri solehah ni.... ^_^ aminnn...

okehhhh...
korang tengok2la resepi kat bawah ni yerrr...
aku buat 1 adunan ni dapatla 12-13 keping. byk jugak!
Sila salinnnn ye anak2.....hihihi....

Bahan-Bahan : 
50g tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi kayu
2 sudu besar gula halus
1 penutup esen vanila
pewarna (ikut suka hati koranglaaa nak warna ape ye!)
sebiji telur (basuh dulu,kang jadi haram lak makan...)
3 sudu teh butter / dicairkan
160ml air
40ml susu cair/susu segar

tu je bahan2nye,mudah sgtttt kan???

Cara - Cara :
Dalam bekas, campurkan tepung gandum dgn tepung ubi ( di ayak kedua2nya terlebih dahulu ).. masukkan sekali gula halus td..
Kemudian.. tuang susu cair keatasnya..
Kacau sebati dgn menggunakan whisker..
Selepas itu, masukkan pula telor yg dah di kacau menggunakan garfu terlebih dahulu.. telor tu just kacau2 gitu je tau, bkn pukul sampai kembang.. lepas masukkan telor tu sila kacau sebati..then masuk esen vanilla
masukkan pula air..kacau2..
masuk lak butter yang dah cair tadi
masuk pewarna..kacau sebati..
then tapis (utk bagi adunan tu cantikkk...)

******************
Memula, sediakan kuali anti lekat ( non stick pan ).. panaskan dgn guna api yg kecil.. api jgn besar2 tau, kang cepat hangus lak crepe korang..
Kemudian, ambik sesenduk kecik adunan.. 
Tuang dgn lemah lembut.. bentukkan adunan menjadi bulat dgn menggunakan bontot senduk tu aje.. adunan tersebut jgn tebal sgt atau nipis sgt.. just nice org kata..


Masak sampai bahagian bawah adunan tu mcm nak kering.. kering tau, bkn hangit.. adunan ni JANGAN di terbalikkan masa proses memasak..
Bila dah masak, korang lekangkan keliling crepe tu dgn sudip atau sudu, pastu pindahkan ke atas bekas dgn cara terbalikkan. kalau pandai angkat, angkatlaa..kang koyak tanggung sendirik...hehehehhe

Hasilnya, permukaan crepe yg kering di bahagian atas, yg licin di bahagian bawah.. Pi sambung masak lagi sampai adunan abis..

Resepi inti lak :
non dairy whipping cream @ fresh cream
isi durian..jgn lak korang amek biji durian skali...naye org gigit nnti x luttt...
haaaaa...ni durian yang aku beli weekend baru2 ni..
mahal woooo....bukan musim mmglaaa...sengal beli tu kenape...huuu
1kg RM18 hengget...hambek kauuuu...cepatla tokey durian tu naik haji nnti yerkkk...

korang putar whipping cream tu sampai gebu n ringan..x yah tambah gula, sbb whip cream ni da manis...
trus boleh gunaaa...

Cara menggulung Crepe :
Kornag letak cream, pastu lapis ngan durian pastu taruk cream lagi..
gulunglaaa...hehehe..suka hati korangla nk gulung mcmane asal jgn tumpah isi dalam tu sudala labuuuu....


SELAMAT MENCUBA !!!

1 comment:

  1. BESTNYE KALAU DAPAT BUAT.... thanks kak..... nnti nk try la....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...