Followers


Tersimpul Janji Antara Kami :

Daisypath Anniversary tickers

Terlafaz Ijab & Kabul Bersama :

Daisypath Anniversary tickers

Bukti Cinta & Anugerah Ilahi :

Lilypie Pregnancy tickers

Wednesday, October 6, 2010

Resepi Tart

Kali ni kite buat tart pulak yer.. ^_^ Actually resepi tart ni aku amek dari maklang azie. memang sedap & meletopp.. ha, resepi da ade,ape lagi silaler copy.. hehehe...

Blueberry Cheestat
Sumber : Alex Goh 
Sweet Pastry 

Bahan A 
200 g mentega 
100 g gula aising 
1/4 sudu teh esen vanilla 

Bahan B 
1 biji telur 

Bahan C 
420 g tepung 
1 sudu besar tepung susu 

Cara-cara 
1. Putar (A) hingga lembut dan tambahkan (B). Putar lagi hingga gebu. 
2. Masukkan (C) dan gaul sehingga sempurna. 
* Tat akan bewarna keemasan dan rangup jika dibakar di rak bawah ketuhar (lebih kurang 1/2 inci dari bahagian bawah ketuhar. 

Filling 
Bahan A 
250 g cream cheese 
50 g gula 25 g mentega 

Bahan B 
1 biji telur 

Bahan C 
25 g whipping kream 

Bahan D 
20 g tepung 
Blueberry filling 

Cara-cara 
1. Tekankan pastri manis ke dalam acuan tat. Tusukkan lubang di kulit pastri dan bakar pada suhu 190 darjah Celcius selama 15 minit atau sehingga kuning perang. Ketepikan. 
2. Inti : Pukul (A) sehingga licin dan gebu. Masukkan (B) dan pukul hingga sebati. Tambahkan (C) dan sebatikan hingga sempurna. Campurkan (D) dan ratakan dengan sempurna. 
3. Tuangkan inti keju ke dalam kulit pastri yang telah dibakar tadi. Bubuhkan sedikit jem beri biru di permukaan atas dan bentukkan corak olakan. 
4. Bakar pada suhu 200 darjah Celcius selama 10-12 minit. 

Nota :- 
* Jika inti keju dibakar terlalu lama, permukaannya akan menjadi retak. 
* Untuk menjadikan permukaan atas tat lebih menarik, sapukan apricot glaze supaya ia kelihatan berkilat. (Apricot glaze + sedikit air dan panaskan di atas dalam periuk kecil di atas dapur hingga campuran tersebut cair) 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...